Bahçeden

Bahçeden

14 Ocak 2018 Pazar

Çiftlik Evimizi Boyayalım...

Çiftliğimizdeki küçük alan evimizi boyayalım dedik.
Ama normal bir boyama değil. Bir manzara resmi şeklinde yapalım dedik. Fakat bizim resim yapma yeteneğimiz olmadığı için bu işi yapabilecek gönüllülere ihtiyacımız var. 
Bu resim bir bahçe manzarası, bir dağ, şelale, deniz veya gönüllülerden gelecek başka değişik fikirler de olabilir. 
Aşağıdaki alan evimizin değişik cephelerden çekilmiş fotoğrafları var. 
Graffiti ile uğraşanlar için de bu teklifimiz açıktır ve gönüllüleri bekliyoruz.


2 adet yan dış duvar mevcuttur. 3 x 15 m2 olan dış duvar ve 5 m2 civarında da sofa olarak kullandığımız yerin duvarları mevcuttur. Toplam 20 m2.





Aşağıdaki duvarda bulunan merdivenleri buradan kaldırabiliriz. Solda üzerinde kiremit bulunan küçük bölümü wc olarak kullanıyoruz. 

Teklifimiz tüm gruplardaki arkadaşlarımıza açıktır. 
Mail yoluyla veya buradan yorum yazarak bize ulaşabilirsiniz. 
Bu iş bittikten sonra ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtım yapılacaktır. 

12 Ocak 2018 Cuma

Hasat Zamanları

Bahçemizdeki ağaçların hasat zamanları: 
2017 yılı itibariyle yaptığımız hasatlar.
Önümüzdeki yıllarda bu hasat dönemlerine bağlı kalmak istiyoruz.

Ceviz - Yalova Cinsi:  Ağustos son hafta
Ceviz - Yerli ve diğer cinsler : Eylül 2. hafta
Kiraz - Erkence cinsi: Mayıs ikinci hafta
Kiraz - Napolyon cinsi: Mayıs son hafta
Vişne: Temmuz ayı
Kara Dut: Haziran 2. hafta, takip eden iki ay süresince iki günde bir olmak üzere hasat yapılabiliyor.
Ayva: Aralık ilk hafta
Mandalina: Ekim başlangıç - Şubat ayına kadar hasat yapılabilir. Don olaylarına dikkat..
Portakal -Washington cinsi: Aralık ilk hafta yapılmalı. Yoksa acılaşıyor.
Portakal - Finike Cinsi: Aralık son hafta
Nar: Kasım ayı içerisinde, (Yağmurlar takip edilmeli. Aşırı yağmur yağarsa ve toprak suya doyarsa ağaç kökten aldığı suyu meyveye vererek dış kabukta çatlamaya sebebiyet vermektedir. Bu durum mutlaka dikkate alınmalı. Yağmurlardan önce nar hasadı yapılmalıdır.)
Şeftali: Temmuz ayı
Armut: Temmuz
Kayısı: Mayıs son hafta
Badem: Eylül son hafta
Zeytin: Kasım ayı
Trabzon Hurması: Ağustos ayında başlayıp Eylül ayı süresince yapılabiliyor.

Ceviz reçeli yapılacaksa cevizler yeşilken 25 Mayıs ile 10 Haziran arasında toplanmalı. Bu zaman geçirilirse iç kabuk sertleştiğinde reçel olmuyor.

Çiçeklenme: 
Mandalina : Nisan ayında Çiçek bağlamaya başlıyor. Nisan sonunda çiçekleri dökülüyor. Meyve belirmeye başlıyor . Mayıs 2. hafta sulama başlamalı. Geç kalınırsa bağlanan meyveler susuzluktan kurumaya başlıyor.
Nar: Nisan-mayıs aylarında çiçek açıyor .
Erik: Mart ayında Çiçek bağlamaya başlıyor. Nisan 2. Haftadan itibaren toplanıyor.
Bakla Ekimi: Kasım ilk hafta 2017 de 3 Kasım'da bakla ekimi yaptık. Çok iyi verim aldık.



8 Ocak 2018 Pazartesi

Kuş Evi Projesi

Bahçemizde budama çalışmalarına başladık. Mevsiminde iyi ve kaliteli ürün alabilmek için budama yapmak gerekli. Budama yaptığımız bir ağacın üzerinde bu ağaç kayısı ağacıydı yüksek olmayan bir yerde küçük bir kuş yuvasına rastladık. İçi boştu tabii ki. Havalar soğuduğu için kuşlar bu yuvayı terk etmişti. Daha sonra diğer ağaçlara da dikkatle bakmaya başladık. Onların bazılarında da ağaçların ortalarında veya daha yükseklerinde irili ufaklı kuş yuvaları gözlemledik. 
Aşağıdaki kuş yuvası kayısı ağacındaydı. Mandalina, badem, ceviz, nar ağacında da kuş yuvalarına rastladık.
Aklımıza kuşlar için değişik objelerde kuş yuvası tarzında kuş evi yapma fikri geldi. Yapacağımız kuş evleri için genellikle ağaç kullanmak istiyoruz. 
Kuş evleri yapımı sürecini bu sayfada ve bu konuda sizlerle paylaşacağız....

Bugün bir tane basit bir kuş evi yaptık. 


    

Yarım saatte yaptığımız kuş evini yüksekçe bir yere demir bir direğin üzerine telle tutturduk.
                               
Aşağıda iki farklı modeldeki Kuş evini yaptık. Yanlarında kuşların durabilmesi için çıkıntı yapıldı.

                    

Aşağıdaki Kuş Evi'nin her iki tarafı da açık halde olup içerisine otlardan yatak hazırladık.



Kuş evlerini şimdilik sabitlemedik. Duruma göre kuşların yoğun bulunduğu yerlere taşıyabileceğiz. Şimdilik gözlemliyoruz.



Çok yakında değişik dizayn ve büyüklükte kuş evlerini de yapmayı düşünüyoruz.

29.04.2018 tarihinde ağaçtan düşen minik bir kuşumuzu kuş evlerimizden birinde ağırladık.





31 Aralık 2017 Pazar

Meci Şenliği 2017- 3. Gün - Zeytine Saygı Yürüyüşü

 1. Günden alıntı.
2017 yılını bitirmeden bu yıl içerisinde yapılan önemli bir etkinliğe yer vermek istiyoruz. 
Zeytin Hasat Sonu Şenliği (MECİ)...

Öncelikle Meci nedir? 
Zeytin sektöründe hasadın son gününde halk arasında “Zeytin Kurtuluşu (Hasat sonu-son ürünün toplanması-hasadın sona ermesi) diye adlandırılan gelenek. Geleneğe göre zeytin tayfaları (işçileri) hasadın sona erdiği gün, kahyayı zeytin ağacına bağlayıp tarla sahibinden bahşiş ister. Tarla sahibi bahşiş verdikten sonra kahya ağaçtan çözülür, tarlada ateş üzerinde pişirilen yemekler hep birlikte yenilir, eğlence düzenlenir. Tarladan dönüşte zeytin hasatında kullanılan sırığın (sopa) ucuna bez bağlanarak bayrak şeklinde asılır. Bu şekilde bu bayrağı görenler hasadın sona ermiş olduğunu anlar.
Körfez Bölgesinde yapılan bir etkinlik olduğu için biz de bu etkinliği önemsedik ve aktif olarak kardeşimle birlikte bu etkinliğin tüm aşamalarına katılmaya karar verdik. Bizim gözümüzle bu etkinliği bakalım sevecek misiniz.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Şenliğin 3. günü Zeytinli Çayı'nda buluşma ve kahvaltı ikramı sonrasında Zeytine Saygı Yürüyüşü başladı.
Yürüyüşte ağırlıklı olarak Körfez bölgesinde faaliyette bulunan KAGEZ ve KADOSK yürüyüş grupları vardı. Temennim bu gruplar haricinde ferdi katılımların olmasıydı. Fakat ne yazık ki; ferdi katılım çok azdı.  

Yürüyüş Güzergahı olarak Zeytinli'den Kızılkeçili Köyü ve Güre Köy Meydanı'na kadar ara bağlantı yollarından ve tamamen zeytin ağaçlarının bulunduğu tarlalardan geçilerek devam edildi.




Toplam 5 km'lik yol çoşkulu bir kalabalıkla birlikte devam etti.





Güre Köyünün hemen yakınında bulunan özel bir işletme olan zeytinyağı fabrikası ziyareti gerçekleştirildi. Fabrika sahipleri burada katılımcılara geleneksel usullerde zeytinyağı elde edilişiyle ilgili geniş bilgiler verdiler. Etkinlik fabrikada üretilen zeytin ve zeytinyağı ürünlerinden oluşan güzel sunum ve ikram ile devam etti. Dileyenler bu ürünleri fabrikadan satın alabildiler.



Yürüyüşün nihayetinde Güre Meydanı'na varıldı. Burada tavuk, pilav ve ayrandan oluşan yemek katılımcılara ikram edildi.



Güre Meydanı'nda toplu fotoğraf çekimleri sonrasında etkinlik ve Meci Şenliği sona erdi.


Diğer fotoğraflara göz atmak için lütfen tıklayın.


Meci Şenliği 2017- 2. Gün - Şenlik, Panel, İkram

1. Günden alıntı.
2017 yılını bitirmeden bu yıl içerisinde yapılan önemli bir etkinliğe yer vermek istiyoruz. 
Zeytin Hasat Sonu Şenliği (MECİ)...

Öncelikle Meci nedir? 
Zeytin sektöründe hasadın son gününde halk arasında “Zeytin Kurtuluşu (Hasat sonu-son ürünün toplanması-hasadın sona ermesi) diye adlandırılan gelenek. Geleneğe göre zeytin tayfaları (işçileri) hasadın sona erdiği gün, kahyayı zeytin ağacına bağlayıp tarla sahibinden bahşiş ister. Tarla sahibi bahşiş verdikten sonra kahya ağaçtan çözülür, tarlada ateş üzerinde pişirilen yemekler hep birlikte yenilir, eğlence düzenlenir. Tarladan dönüşte zeytin hasatında kullanılan sırığın (sopa) ucuna bez bağlanarak bayrak şeklinde asılır. Bu şekilde bu bayrağı görenler hasadın sona ermiş olduğunu anlar.
Körfez Bölgesinde yapılan bir etkinlik olduğu için biz de bu etkinliği önemsedik ve aktif olarak kardeşimle birlikte bu etkinliğin tüm aşamalarına katılmaya karar verdik. Bizim gözümüzle bu etkinliği bakalım sevecek misiniz.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meci Şenliğinin 2. günü sabahında Meslek Yüksek Okulunun hemen karşısında bulunan bir zeytin tarlasında Meci geleneğinin canlandırılması için yerlerimizi aldık.


Konuşmaların ardından temsili zeytin toplama işi köylüler tarafından gerçekleştirildi.





Kahyanın ağaca bağlanması ve tarla sahibinin zeytin işçilerine bahşiş vermesi ile kahyanın kurtarılmasının temsili olarak gösterimi yapıldı.



Meci geleneği canlandırıldıktan sonra Tariş Fabrikasına geçildi. Burada zeytinin yağ oluncaya kadar geçirdiği tüm aşamaları ziyaretçilere anlatılarak gösterimi yapıldı.


Yine burada düzenlenen panelde ise Coğrafi İşaretlerin önemi anlatıldı.



Panelden sonra fabrika bahçesinde keşkek dövme ve ikram faslına geçildi. 


Diğer fotoğraflara göz atmak için lütfen tıklayın.



Meci Şenliği 2017- 1. Gün - Kortej, Açılış, Sergi

2017 yılını bitirmeden bu yıl içerisinde yapılan önemli bir etkinliğe yer vermek istiyoruz. 
Zeytin Hasat Sonu Şenliği (MECİ)...

Öncelikle Meci nedir? 
Zeytin sektöründe hasadın son gününde halk arasında “Zeytin Kurtuluşu (Hasat sonu-son ürünün toplanması-hasadın sona ermesi) diye adlandırılan gelenek. Geleneğe göre zeytin tayfaları (işçileri) hasadın sona erdiği gün, kahyayı zeytin ağacına bağlayıp tarla sahibinden bahşiş ister. Tarla sahibi bahşiş verdikten sonra kahya ağaçtan çözülür, tarlada ateş üzerinde pişirilen yemekler hep birlikte yenilir, eğlence düzenlenir. Tarladan dönüşte zeytin hasatında kullanılan sırığın (sopa) ucuna bez bağlanarak bayrak şeklinde asılır. Bu şekilde bu bayrağı görenler hasadın sona ermiş olduğunu anlar.
Körfez Bölgesinde yapılan bir etkinlik olduğu için biz de bu etkinliği önemsedik ve aktif olarak kardeşimle birlikte bu etkinliğin tüm aşamalarına katılmaya karar verdik. Bizim gözümüzle bu etkinliği bakalım sevecek misiniz.

Kortej Ticaret Odası'nın önünden başlayarak çoşkulu bir kalabalıkla birlikte Cumhuriyet Meydanı'na kadar devam etti. 


Açılış ve Konuşmaların ardından park içerisinde oluşturulmuş stantların açılışı ve birlikte gezilmesi izledi.


Kortej renkli görüntülere sahne oldu.












Müzedeki İda'nın Zeytin Ağaçları adlı yağlı boya tablo sergisi hep birlikte gezildi.


Takiben Kültür Merkezi'nde fotoğraf sergisi gezilerek Zeytinyağlı Yemekler Gösterisini izlemek üzere yerimizi aldık.



Diğer fotoğraflara göz atmak için lütfen tıklayın.


26 Aralık 2017 Salı

Bakla Ekimi


3 Kasım 2017

Annemizin geleneksel yollarla elde ettiği yerli bakla tohumlarından ekim yapmak için bahçemizde küçük bir açık alan belirledik. 
Burada bir sürü ot vardı. Çapa makinasıyla bu alanı sürdürdük. Bu iş için yakın bahçe komşumuz olan Fehmi ve Mehmet OYAR kardeşler bize bu konuda yardımcı oldular. Kendilerine teşekkürü bir borç biliriz. 
El emeği ile bir günde yapılacak işi makinayla 20 dakikada hem sürülmesi hem de sürüldükten sonra tohumların ekimi ve tekrar makinayla üzerinden geçilerek toprağa karıştırılması işlemi gerçekleştirildi.
Baklalarımız artık filizlendi.
Hemen yan tarafına 2 sıra halinde sarımsak ve soğan ekildi. Bunlar da hemen hemen filizlendi ve büyümeye başladılar.
Diktiğimiz soğanların üzerinde dikenli çırpılar koyduk. En başta çırpı yoktu. Fakat ekimden sonraki günlerde ekim alanını dolaşırken buraların yabani hayvanlar tarafından bozulduğunu ve tohumların toprağın dışına çıktığını gördük. Önlem almaya çalışırken üzerlerine çırpı koymak fikri aklımıza geldi. Böylece yabani hayvanların zararlarından tamamen kurtulduk sayılır. Yabani hayvan yine geliyor. Fakat çırpılar dikenli olduğu için ilişemiyor. Aynı çırpılardan baklaların etrafına da koyduk. 
     Çitlerimiz eski dikenli tellerden oluşuyor ve bazı yerleri tahrip olduğu için yabani hayvan girebiliyor. Çitleri de bir zaman ayırarak mutlaka onarmamız gerekiyor. Bunun için yeterli iş gücü ve para ayırmamız lazım. İkisi de şu an için mümkün görünmüyor. Kaba taslak yaptığımız küçük bir hesapla bu iş için ortalama 10 bin TL gerekiyor. Bu sayede yabani hayvanlardan kurtulacağız. 
     Unuttuğum bir şey daha var. Onu da söylemeden geçemeyeceğim. Yakın köylerden küçük baş hayvan yetiştiriciliği yapan sürü çobanları bazen bahçemize ufak çaplı ziyarette bulunuyorlar. Bunu da hayvanların tellerden geçerken bıraktığı tüylerden kolaylıkla anlıyoruz. Yakında bu tüylerden küçük bir yastık bile doldurabileceğiz.

Fasulye Sırıkları

Fasulye ekmeğe karar verdik. Ama şimdi zamanı değil. Baharda ekeceğiz. Ama fasulye için sırık yok. Elimizde budama yaptığımız ağaçlardan bol miktarda bu iş için uygun çırpılar var. 

Ama bu çırpılar nar ağacının çırpıları. Bol miktarda dikenleri var. Dikenleri temizlemek gerek.

Hemen budama makasıyla temizliğe başlıyoruz. Dikenlere dikkat etmek lazım. 
Hem çok sivri, batınca gözünüzden yaş getirecek kadar da acıtıyor.
Elde ettiğimiz sırıkları daha sonra kullanmak üzere alan evimizin içerisinde bir köşede topluyoruz.